arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle
Bönburgare med rökt cheddar, picklad rödlök och guacamole
Recept

Bönburgare med rökt cheddar, picklad rödlök och guacamole

  • Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • ½ dl ättiksprit 12%
  • 1 dl strösocker
  • 1½ dl vatten
  • Bönburgare

  • 2 burkar svarta bönor
  • ½ gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Arla® Svenskt Smör att steka i
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 dl rökt cheddar riven
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • olja att steka i
  • Guacamole

  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ lime saften
  • salt och svartpeppar
  • Till servering

  • 4 hamburgerbröd
  • majonnäs
  • sallad

Gör så här:

Aldrig mer ointressanta vegobiffar som bara smular sönder! Det här är burgaren som kan få den mest inbitna köttälskaren att köra en grön grillsommar. Bönbiffarna blir otroligt saftiga, stadiga och, i brist på bättre beskrivning: köttiga. Det finns flera steg i processen som gör de här burgarna så lyckade: Det första är när du ugnar de avrunna bönorna. Det här gör dels att överflödig vätska avdunstar, men även att den “burkiga” smaken som färdigkokta bönor kan dras med försvinner. Att steka lök och vitlök innan smeten blandas ger en sötare, umamirik smak, och du slipper tugga på råa lökbitar. Den rökta cheddarn fungerar både som smakgivare och bindemedel. Får du inte tag på rökt cheddar går det bra med annan smakrik ost, eller getost. Ska du grilla burgarna kan det vara en tanke att använda inoljat halster, eller att försteka burgarna i stekpanna så att de får en stadig yta mot grillgallret. Den picklade rödlöken kan du göra flera dagar innan, och senast några timmar innan servering: Skala och skiva rödlöken fint. Lägg skivorna i en syltburk. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret lösts upp, och häll lagen över löken. Stäng locket och låt stå. Sätt ugnen på 150 grader. Skölj bönorna noggrant, och låt rinna av i durkslag. Fördela bönorna över en plåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen i 15 minuter. Finhacka lök och vitlök och stek i smör på medelvärme, tills löken är glansig och fått lite färg. Stjälp upp löken i en bunke och låt svalna lite. Blanda alla torra kryddor, salt och peppar i en liten skål. Mosa bönorna med en gaffel, eller mixa dem hastigt i matberedare. Se till att det finns tuggiga bitar kvar, om bönorna blir helt mixade blir de klistriga i konsistensen. Låt svalna lite. Blanda ner bönor, riven ost, ägg och ströbröd i bunken med löken, och rör ner kryddblandningen. Forma fyra burgare och stek dem i rikligt med olja på medelvärme. Stek dem i 4-5 minuter per sida. Vill du även ha fina kanter på burgaren så använder du två stekspadar för att ställa den stekta burgaren på högkant i stekpannan. Snurra på burgaren allt eftersom den fått färg. Lägg upp fyra hamburgerbröd. Bred majonnäs i botten och lägg på några salladsblad. Placera sedan bönburgaren ovanpå, och skopa på guacamole. Avsluta med syltad rödlök, och montera ihop burgaren.

Varukorg

Totalt
Gå till utcheckning Gå till produkter Fortsätt handla