arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Välj rätt hårdost

Välj rätt hårdost
Cheddar eller Herrgård®, rundpipigt eller grynpipigt. Täta ostar, smältegenskaper och saltkristaller. Att det är en hårdostdjungel där ute är knappast en överraskning, så vi gör ett försök att reda ut några grundläggande begrepp. Och vilka hårdostar som är bäst till vad.

God ost till pizza

Hårdostar med stora hål, eller så kallade rundpipiga ostar,  bildas genom att man pressar ostmassan innan man tar bort vasslen för att förhindra att luft kommer in mellan ostkornen. Sedan bildas kolsyregas  när osten lagras och ger upphov till de karakteristiskt stora hålen. Till de rundpipiga ostarna räknas bland annat Grevé® och Herrgård®.

Grevé® har en söt och lite nötaktig smak, vilket gör att den funkar bra i matlagning, som till exempel pizza, gratänger eller i en fondue om man vill ha en lite segare och trådigare konsistens.

Herrgård® har en tydlig nötaktig smak med inslag av hasselnötter och en krämig, ibland nästan gräddig konsistens. Väldigt god på frukostmackan eller i en sallad. Herrgård® med längre lagring gör sig även utmärkt på ostbricka.

Godaste osten till varma mackor

Till de typiska grynpipiga ostarna brukar man räkna Präst® och Svecia. Utmärkande för dessa är att de har massvis med små och oregelbundna hål, eftersom att vasslen först tagits bort innan men pressar ostmassan vilket gör att luft innesluts i ostmassan när de pressas. Även här bildas sedan kolsyregas som utvidgar lufthålen och skapar den säregna texturen.

Hushållsost har en len och snäll mjölksmak som passar många, särskilt på mackan. Den milda smaken tenderar att försvinna i matlagningen. God att långlagra om man till exempel har en matkällare.

God ost på mackan

Präst® är släkt med Svecia, och har berikats med en skvätt grädde för en fyllig och smörig karaktär. Har ofta en något skarp smak med tydliga inslag av sälta och syra. Har väldigt bra smältegenskaper vilket gör att den passar extra bra till all typ av varm matlagning – pastasåser, risotto, gratänger och pajer. Men är minst lika god i kalla röror, på tapas, ostbricka och inte minst smörgåsen.

Svecia är vår första svenska vara med skyddad ursprungsbetecking, en riktig svensk stolthet! Svecia har en frisk, ganska gräddig och syrlig smak som passar bra i pajer, till skaldjur eller på ostbrickan.

Gräddost har precis som namnet antyder en frisk och mild gräddsmak. Osten mognar dock väl och får då en betydligt mustigare smak. Är god på allt från varma mackor till smält över en hamburgare.

Täta ostar

Den typiska täta osten är cheddarn. Täta ostar är mer kompakta än de gryn- och rundpipiga kusinerna, vilket beror på en speciell tillverkningsteknik som innebär attostmassan får ligga kvar i ostkaret efter att vasslen tappats av och tills dess att allt mjölksocker förbrukats. De syra­bildande bakterierna kan då inte producera någon gas under lagringen och osten får en tät textur.

Svensk cheddar har en fyllig, aromatisk smak som är perfekt i matlagningen. Den har en trevlig sälta som funkar fint på hamburgaren eller i gratängen.