arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ostens dag – därför firar vi vår kära guldklimp

Ostens dag – därför firar vi vår kära guldklimp
Varför firar vi ostens dag den 27 maj? Kortfattat svar: i Sverige äter vi hela 18 kg ost per person och år. Där är klart att vi måste fira!

Ostens dag 2023, 2024, 2058 och alla andra år infaller den 27 maj. Initiativtagarna Falbygdens Ost vill med en årliga tradition inspirera svenska folket att upptäcka nya ostsorter, eller nya användningsområden för sina gamla favoriter.

Ost är ett av världens äldsta livsmedel med en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka. Redan år 1878 startade Falbygdens som ett gårdsmejeri norr om Falköping där man började tillverka ost.

Experter på ost

Idag är Falbygdens specialiserade på långlagrad hårdost och är även en av Sveriges främsta importörer av utländsk delikatess- och dessertost. Att vi vill ge ost en alldeles egen dag är därför inte så konstigt.

Ostens Dag har sedan starten 2010 blivit en stor succé tidigare år och nu börjar traditionen verkligen få fäste. Svenskarnas intresse för ost är större än någonsin och många vill lära sig mer om ost – världens godaste delikatess.

Så firar du ostens dag

Det finns så klart många sätt att fira vår älskade ost på. Här är några tips för att komma igång: